Zločin je druh podnikání

11. 08. 2009 22:30:05
Socialisté navrhují zavést superdaně ve výši 76 a 100 procent. Máme se bát, naštvat se, stěhovat do jiné země? Co si o tom máme myslet? Superdaně se drtivé většiny občanů nedotknou. Není to ani metla proti bohatým lidem. Je to nástroj na odčerpání nelegálních zisků. Kdo je má doma, nechť křičí. Kdo fandí těm, kdo je mají doma, nechť křičí také. Možná mu za to přispějí na volební kampaň do parlamentu a možná to nebude poprvé a ani naposledy.

Média prezentují radikální odpor občanských demokratů proti cíleným majetkovým přiznáním a superdaním, je však jen stěží pochopitelný. Pokud se zdá být někomu nepřijatelné, aby byly komukoli odňaty zisky z nelegální činnosti, a označuje to dokonce za "vulgární populismus" a "snahu probouzet závist a nesnášenlivost" mezi lidmi, pak musím pochybovat o jeho zdravém úsudku. Nebo se musím ptát, čí zájmy vlastně ODS hájí. Těch, co si nakradli a ještě se na to nepřišlo? A my ostatní bychom je měli za to ještě obdivovat?

Rozumím tomu křiku, který je náhle z různých stran slyšet. Tolik vynaloženého úsilí a důvtipu, aby se nějaký šikula napakoval, a ještě se musí bát, aby ho při tom nechytili. Kolik dalších lehkoživků při tom musel podmáznout, s kolika jinými se musel dělit. Aby se to neprovalilo a aby si ho jednoho dne neodvedli. Aby si svůj nelegální zisk mohl v klidu užívat. A teď tohle.

Zločin je zvláštní druh podnikání, jehož účelem je zisk. Zisky jsou pohádkové, rizika v České republice velmi malá. A když na vás přijdou, stejně nemají vyhráno. Špatná legislativa, slabá policie, útrpně přešlapující státní zastupitelství a nedůvěryhodné "nezávislé" soudy. Třeba vás i odsoudí, to už ovšem máte sakra smůlu. Nakonec vám ale nic nevezmou. Skutečná efektivita orgánů činných v trestním řízení při vyhledávání a zajišťování výnosů z trestné činnosti není uspokojivá a skutečně zkonfiskované výnosy z trestné činnosti jsou mizivé. Přitom zisky ze spáchaných zločinů se v ČR ročně odhadují od sta do dvou set miliard korun. Zločin se u nás vyplácí. A vězte, že v našich věznicích se žádní opravdu úspěšní zločinci nenacházejí. I proto je naprosto nezbytné najít a uplatnit způsob, jak tenhle stav alespoň částečně změnit.

Superdaně spolu s cílenými daňovými přiznáními nebudou všelékem, přesto je lze považovat za jedinou cestu, která může zabezpečit efektivní konfiskaci zisků ze spáchané trestné činnosti. Tento závěr lze velmi dobře opřít i o hodnocení dosavadních zkušeností Policie ČR a jejich porovnání se zkušenostmi a výsledky některých jiných evropských zemí v této oblasti.

Myšlenku cílených majetkových přiznání je ale nutno do detailu dopracovat. Opatření by nemělo obtěžovat slušné lidi. Důraz by měl být kladen především na fakt, že být vlastníkem bohatství neznamená být současně zločincem.Významnou definicí, kterou je třeba stanovit, je onen nesoulad mezi legálními příjmy a skutečně drženým majetkem. Jde tu zcela zřejmě o ony majetky z "neidentifikovatelných zdrojů" pro které se v kriminalistické praxi vžil název "UFO zisky".

Předkladatelům návrhu na zavedení daní z "šedých" a "černých" peněz nelze upřít odvahu. V nabídce politických stran tak konečně zaznělo něco, co lze považovat za opravdu zajímavé a také potřebné.

Publikováno v časopisu Týden č. 31/2009. Více k problematice naleznete na: www.zimmel.cz
Autor: Vladimír Zimmel | úterý 11.8.2009 22:30 | karma článku: 13.51 | přečteno: 2346x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 17 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 11.81 | Přečteno: 214 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 15.82 | Přečteno: 362 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 4.98 | Přečteno: 100 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak se pracovníci ve školství pomstili uličnímu výboru iFčil oslavujícímu Karlův úspěch

No, mám-li být upřímný, pomsta to byla hodně sladká. Však se taky hned ze všech stran slétly vosy a začaly si dávat do trumpety tak, že se div v té slaďounké šťávičce neutopily....

27.3.2024 v 10:51 | Karma článku: 30.88 | Přečteno: 567 | Diskuse
Počet článků 23 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2533
Absolvent policejní akademie ČR, odborník na finanční kriminalitu, zejména problematiku praní špinavých peněz, ideový otec problematiky vyhledávání a zajišťování zločineckých zisků, zakladatel a ředitel Finanční policie, později náměstek ředitele Úřadu služby kriminální police a vyšetřování.V červnu 2008 ukončil na vlastní žádost služební poměr u Policie ČR. Více podrobností o autorovi na na www.zimmel.cz.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...