Zločinci mohou být spokojeni

16. 06. 2009 16:57:18
Náměstek policejního prezidenta Jiří Houba na mezinárodní konferenci zaměřenou na boj proti praní peněz konané krátce po zrušení Finanční policie (FIPO) v Praze přítomné delegáty výslovně ujistil, že boj proti legalizaci výnosů z trestné činnosti v České republice má prioritu a bude pokračovat.
V uplynulých dnech, po dvou letech od vzpomínané události, jsem na konferenci bezpečnostního managementu, konané na Policejní akademii v Praze, jejímž tématem bylo praní špinavých peněz, byl stejně jako pořadatelé a řada přítomných účastníků překvapen tím, že zde není zastoupen nikdo z policistů, kteří se této problematice dnes profesně věnují. To je jen těžko pochopitelné a stěží omluvitelné. V dnešní době jde o zvlášť aktuální téma, do kterého spadá i diskuse nad aktuálními trendy v oblasti akvizic či úpadků společností a řada jiných zajímavých otázek. Stejně jako mnozí jiní jsem si položil otázku, jaký je vlastně dnešní stav na tomto úseku v české policii?

Ivanem Langerem inzerované vytvoření specializovaných týmů pro vyhledávání zločineckých výnosů na jednotlivých útvarech PČR, jež měly být náhradou za zrušenou FIPO, se nepovedlo. Vzniklé týmy později tiše zanikly, na některých útvarech dokonce nebyly vůbec postaveny.

Nejpočetnější a nejzkušenější tým pro tuto problematiku, odbor výnosů a praní peněz, jež čítal bezmála padesát policistů, byl po zrušení FIPO organizačně včleněn na Útvar pro odhalování korupce a krátce poté reorganizován. Reorganizace znamenala zrušení té části odboru, která se specializovala na vyhledávání a dokumentaci výnosů z trestné činnosti, zůstalo zachováno jen oddělení zabývající se bojem proti praní peněz.

Co víc by si dnes mohl jakýkoliv zločinec ještě přát? Nejspíš nic. Z hlediska zločince to vypadá opravdu téměř dokonale. Mohlo by jej zamrzet snad jen to slůvko "téměř". Co tedy zbývá ještě "vylepšit", pokud by si směl přát?

Inu, bylo by dobré, kdyby toto oddělení bylo jen nepočetné a policisté zde zařazení neměli se zpracovávanou problematikou mnoho zkušeností. Vedoucím tohoto pracoviště by měl být někdo s inteligencí nafukovacího delfína, s minimální nebo žádnou znalostí problematiky, nejlépe odněkud z venkova a pokud možno při zaměstnání cokoliv intenzivně studující. Při tom všem by měl mít ale tak málo soudnosti, aby přesto na místo vedoucího oddělení nastoupil. Funkce vedoucího by pak měla být v krátkých intervalech střídána, případně dočasně neobsazována.

A jaká je realita? Bohužel téměř totožná s vysněným ideálem zločinců. Některé věci lze sice zvenčí hodnotit obtížně, faktem ale zůstává, že oddělení je nyní obsazeno pouze pěti policisty, z nichž větší část si doplňuje vzdělání a s problematikou nemá větší zkušenosti. Za poslední dva roky se ve funkci vedoucího oddělení vystřídali tři lidé. První dva měsíce letošního roku nebyla funkce vedoucího obsazena dokonce vůbec. Za daných okolností těch posledních pět detektivů zaslouží dík, že i v takové mizérii dokážou dosahovat dílčích výsledků.

Je li dnešní stav výsledkem tolik vychvalované reformy policie, nezbývá než poznamenat, že tak skvělé podmínky pro praní špinavých peněz jsme v České republice opravdu ještě nikdy neměli. Jestliže pak je boj proti legalizaci výnosů z trestné činnosti prioritou vedení české policie, bojím se zeptat, jak vypadá situace na jiných úsecích služby kriminální policie a vyšetřování, které tuto obdivuhodnou prioritu nemají.

Zveřejněno v deníku Právo dne 28.5.2009
Zveřejněno na blogu Novinky.cz

Více k problematice na webu : www.zimmel.cz
Autor: Vladimír Zimmel | úterý 16.6.2009 16:57 | karma článku: 16.97 | přečteno: 2621x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 28.68 | Přečteno: 552 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 50 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.41 | Přečteno: 299 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.79 | Přečteno: 525 | Diskuse
Počet článků 23 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2533
Absolvent policejní akademie ČR, odborník na finanční kriminalitu, zejména problematiku praní špinavých peněz, ideový otec problematiky vyhledávání a zajišťování zločineckých zisků, zakladatel a ředitel Finanční policie, později náměstek ředitele Úřadu služby kriminální police a vyšetřování.V červnu 2008 ukončil na vlastní žádost služební poměr u Policie ČR. Více podrobností o autorovi na na www.zimmel.cz.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...