Žolík odstupujícího ministra

30. 04. 2009 15:50:34
Podle názoru mnohých se boj proti praní špinavých peněz v České republice v posledních dvou letech dostal na okraj zájmu nejen současného policejního vedení, ale i vedení ministerstva financí, pod jehož hlavičkou, doposud bez větší pozornosti resortních šéfů, pracuje specializovaná jednotka, Finanční analytický útvar (FAÚ), která v tomto boji zaujímá zvláštní postavení znamenající nejen některé důležité pravomoci ale i exkluzivní přístup k zajímavým informacím.
Jen málokdo tuší, že toto nevelké a nenápadné pracoviště soustřeďuje vysoce citlivé informace o podezřelých finančních operacích od velkého množství finančních institucí a dalších, zákonem vyjmenovaných subjektů z území celé republiky, které analyzuje. Jedná se o informace o přesunech nepředstavitelného objemu finančních prostředků. Výsledkem analýz je pak v některých případech trestní oznámení o podezření z trestného činu legalizace výnosů z trestné činnosti, jež je následně postupováno Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality.

Z určitého úhlu pohledu lze tedy o FAÚ hovořit jako o zpravodajské agentuře. Případné zpřístupnění informací zpracovávané na tomto pracovišti nepovolaným osobám může znamenat značné riziko zneužití nejen v rámci kriminální činnosti, ale i v politickém boji.

O to větší pozornost si zaslouží náhlá výměna dlouholetého ředitele jednotky Karla Korynty. Na místě je otázka, kde se vzala ta neočekávaná touha ministra financí v demisi dělat "pořádky" na útvaru, který doposud požíval velmi solidní pověsti nejen na domácí půdě ale i v zahraničí? Pro veřejnost by bylo nesporně zajímavé vědět, co je vlastně cílem tohoto náhlého ministrova opatření.

Prezentované důvody Koryntova odvolání, tedy nezabránění převedení půlmiliardy korun, která byla vyvedena z účtů dceřiné společnosti České konsolidační agentury, společnosti Galileo Real, jsou z odborného hlediska totiž velmi sporné. Především, zákon velmi přesně předepisuje, jakým způsobem může FAÚ v prověřovaných případech postupovat. Zabránit finanční transakci může jen v zákonem stanovených případech.

Pokud se jednalo o situaci, kdy převáděné finanční prostředky nepocházely z trestné činnosti a byly disponovány osobou s potřebným oprávněním, je vysoce pravděpodobné, že Koryntův útvar nijak nepochybil. Za nesmyslnou lze rovněž pokládat Kalouskovu úvahu o tom, že FAÚ mohl zabránit transakci alespoň částečně.

Další zvláštností v řadě je korespondence mezi ministrem financí a protikorupčním útvarem, na kterou se ministr Kalousek při vysvětlování svého rozhodnutí odvolává. Není právě obvyklé, aby si dopisoval ředitel policejního útvaru přímo s ministrem financí a ani to, aby policejní útvar hodnotil činnost pracoviště v organizační struktuře jiného ministerstva. K něčemu takovému nemá žádnou kompetenci. Celá situace tak zavání nejen podivností ale také účelovostí.

Výsledkem zajímavých Kalouskových her těsně před jeho odchodem z ministerstva je pak jmenování bývalého náměstka ředitele protikorupční policie Milana Cícera do čela FAÚ s vysvětlením, že se jedná o vynikajícího odborníka.

Aniž bych chtěl jakkoliv zpochybňovat kvality nově jmenovaného ředitele FAÚ, dovolím si poznamenat, že se nejedná o specialistu na problematiku praní peněz a jeho odborné znalosti v této oblasti lze s odvolaným ředitelem Koryntou jen stěží porovnávat.

Při úvahách o skutečném smyslu personální výměny na postu ředitele FAÚ se tak lze jen obtížně ubránit pochybnostem o tom, zda byl ministr Kalousek při rozhodování o této personální výměně motivován pouhou snahou zlepšit činnost FAÚ, či zda v pozadí nestojí některé jiné motivy.

Mnozí vnímají politiku jako hru, Kalousek politikem je a o tom, že je v této hře zdatným hráčem pochybuje málokdo. Nezbývá než doufat, že nový ředitel FAÚ nemá být a nebude v této hře figurkou, pomyslným žolíkem, jež má přinést svému hráči významné výhody pro následující politické partie.

Více k problematice naleznete na : www.zimmel.cz
Zveřejněno na blogu Novinky.cz dne 28.4.2009
Autor: Vladimír Zimmel | čtvrtek 30.4.2009 15:50 | karma článku: 14.66 | přečteno: 2548x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 73 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 24.95 | Přečteno: 494 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 463 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2303 | Diskuse

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

Mimořádná schůze sněmovny, tentokrát svolaná vládní pětikoalicí, které přetekl kalich trpělivosti, a která zvažuje riziková chování opozice, a opozice obviňující z bezpečnostního rizika vládu. Kdo má pravdu?

25.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 22.86 | Přečteno: 650 | Diskuse
Počet článků 23 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2533
Absolvent policejní akademie ČR, odborník na finanční kriminalitu, zejména problematiku praní špinavých peněz, ideový otec problematiky vyhledávání a zajišťování zločineckých zisků, zakladatel a ředitel Finanční policie, později náměstek ředitele Úřadu služby kriminální police a vyšetřování.V červnu 2008 ukončil na vlastní žádost služební poměr u Policie ČR. Více podrobností o autorovi na na www.zimmel.cz.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...